ΠΑΤΑΓΟΝΙΑ & ΓΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

Προορισμοί

Ασία - Λατινική Αμερική - Ευρώπη-Καναδάς - Αμερική - Αφρική- Αλάσκα - Ρωσία Πακέτα για όλο το κόσμο! Κατόπιν ζήτησης μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το κάθε ταξίδι!

Θεσσαλονίκη

Παταγονία

14 μέρες

4689

ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Τα υπέροχα τοπία της Παταγονίας: Βουνά, πυκνά δάση, παγετώνες και λίμνες συνθέτουν το τοπίο της Αργεντινής Παταγονίας. Αν προστεθούν τα φιόρδ και τα παγόβουνα της νότιας Χιλής, αλλά και οι δρυμοί με τα χιλιάδες θαλάσσια θηλαστικά, τα ξεχασμένα χωριά, και τα ορμητικά ποτάμια, τότε το σύνολο είναι συναρπαστικό. Ένα ταξίδι ζωής, για λίγους που τολμούν να φτάσουν στην κυριολεξία στην άκρη του Κόσμου.
Tο σημαντικότερο αξιοθέατο της Παταγονίας, είναι ένα και μοναδικό: η καταπληκτική της φύση, που όμοια της, μόνο στη Νέα Ζηλανδία, τη Σκανδιναβία και την Αλάσκα μπορούμε να συναντήσουμε.
Αυτή λοιπόν τη φύση της Παταγονίας, θα απολαύσουμε στο γεμάτο ταξίδι μας, στις χώρες του Απώτατου Νότου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε και πόλεις: το κοσμοπολίτικο Μπουένος Άϊρες, η ακριτική Ουσουάϊα, το Punta Arenas και το πανέμορφο San Carlos, θα μας προσφέρουν άνεση και ευκαιρίες για ξεκούραση.

Ένα τέτοιο ταξίδι στην άλλη άκρη του Κόσμου όμως, πρέπει να έχει κάποια εχέγγυα για να θεωρηθεί πετυχημένο:

Πρώτον, θα διαμείνουμε μέσα στο υπέροχο εθνικό πάρκο Torres del Paine και δεν θα κάνουμε απλά ένα πέρασμα, μόνο και μόνο για να πούμε ότι πήγαμε εκεί. Οι αποστάσεις στην Παταγονία είναι πολύ μεγάλες και αν οι επισκέψεις στα πάρκα είναι απλά μια στάση στη διάρκεια μιας ολοήμερης διαδρομής, τότε δεν θα δούμε σχεδόν τίποτα.

Το πάρκο Torres del Paine είναι το κορυφαίο αξιοθέατο της Παταγονίας και ένα από τα ωραιότερα του πλανήτη και θα ήταν κρίμα να μη το χαρούμε. Κάθε λεπτό της ώρας, τα χρώματα αλλάζουν, με αποτέλεσμα το θέαμα να είναι μοναδικό και μόνο αν μείνει κάποιος αρκετές ώρες στο πάρκο – και να διανυκτερεύσει κιόλας – θα απολαύσει αυτό το θαύμα της Φύσης.
Εμείς όμως περιλαμβάνουμε πάντα μια διανυκτέρευση εκεί, χωρίς να υπολογίσουμε το έξτρα κόστος – τα lodge του πάρκου είναι ακριβά. Με τη διανυκτέρευση όμως εκεί, έχουμε χρόνο να απολαύσουμε περισσότερο τους παγετώνες και τα μεγαλειώδη τοπία, τους καταρράκτες και τα ποτάμια και όχι απλά να περάσουμε και να πάρουμε μια μικρή μόνο γεύση.
Δεύτερον, θα έχουμε την ευκαιρία να εισχωρήσουμε βαθιά μέσα στα μαγγελανικά δάση και να γνωρίσουμε από κοντά τα μοναδικά φυσικά τοπία της Παταγονίας και κυρίως το απίστευτο όρος Fitzroy, ένα από τα θεαματικότερα του Κόσμου, που δεν είναι ορατό από κανένα άλλο μέρος της περιοχής.

Για να ανακεφαλαιώσουμε, οι περισσότεροι επισκέπτες συνήθως βλέπουν τα θεαματικά τοπία μέσα από το τζάμι ενός λεωφορείου, ή από το κατάστρωμα κάποιου πλοίου και δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε πραγματική επαφή με τη μεγαλειώδη φύση της Παταγονίας, κάτι που για μας είναι αδιανόητο.

Θα μείνουμε επίσης στη μακρινή Γη του Πυρός και θα δοκιμάσουμε τα καταπληκτικά κρέατα της Αργεντινής και τα φημισμένα κρασιά και θαλασσινά της Χιλής.
Και φυσικά θα διασχίσουμε το φιόρδ της Τελευταίας Ελπίδας, για να δούμε και τους άγνωστους παγετώνες που κατακρημνίζονται στη θάλασσα, σε μια ημερήσια κρουαζιέρα που θα μας μείνει αλησμόνητη
Το υπέροχο αυτό ταξίδι συμπληρώνεται με την Ελβετία της Νότιας Αμερικής, την περιοχή των λιμνών δηλαδή, που μοιράζονται η Χιλή και η Αργεντινή. Περιοχή με εξαιρετικά τοπία και μικρές πόλεις που θυμίζουν έντονα την Ευρώπη, με κορυφαίο το διάσημο San Carlos de Bariloche.

Ένα σπουδαίο επίσης πλεονέκτημα είναι ότι ενώ καλύπτουμε το σύνολο της Παταγονίας, χωρίς να παραλείπουμε τίποτα, το ταξίδι έχει σχετικά μικρή διάρκεια, ότι καλύτερο δηλαδή για όσους δεν έχουν πολύ διαθέσιμο χρόνο.

Καταπληκτικό το ταξίδι αυτό, είναι μία εμπειρία ζωής, για όσους θέλουν να γευτούν την περιπέτεια και τη φύση, χωρίς να ταλαιπωρηθούν. Ένα μακρινό ταξίδι στην άλλη άκρη του Κόσμου! Και κάτι ακόμα: δείτε σε ένα χάρτη που βρίσκεται η Γη του Πυρός. Θα εκπλαγείτε!

Τα υπέροχα τοπία της Παταγονίας: Βουνά, πυκνά δάση, παγετώνες και λίμνες συνθέτουν το τοπίο της Αργεντινής Παταγονίας. Αν προστεθούν τα φιόρδ και τα παγόβουνα της νότιας Χιλής, αλλά και οι δρυμοί με τα χιλιάδες θαλάσσια θηλαστικά, τα ξεχασμένα χωριά, και τα ορμητικά ποτάμια, τότε το σύνολο είναι συναρπαστικό. Ένα ταξίδι ζωής, για λίγους που τολμούν να φτάσουν στην κυριολεξία στην άκρη του Κόσμου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Το ταξίδι αυτό περιλαμβάνει πολλή φύση και σύγχρονα αξιοθέατα.
Εύκολες οδικές διαδρομές σε ωραιότατα τοπία.
Μεγάλες αεροπορικές αποστάσεις.
Πολύ καλά ξενοδοχεία και γεύματα.
Κάποια αξιοθέατα απαιτούν αρκετή, αλλά εύκολη πεζοπορία.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε φυσικά μνημεία και εθνικά πάρκα.
Θεαματικές σύγχρονες πόλεις και πολύ λίγο φολκλόρ.
Αξιοθέατα κυρίως των τελευταίων αιώνων.

H πρόσβαση στα φυσικά μνημεία της Παταγονίας γίνεται από σχετικά δύσκολους δρόμους.

Ο καιρός σε περιοχές με παγετώνες, μπορεί να αλλάξει απροειδοποίητα.

 

 

 

 

 

1η ΗΜΕΡΑ 
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο της Αθήνας/ Θεσσαλονίκης και πτήση για το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Νυκτερινή πτήση πάνω από τον Ατλαντικό.2η ΗΜΕΡΑ 
Άφιξη το πρωί στο θρυλικό Μπουένος Άιρες, την πόλη του ταγκό, της Εβίτα Παρόν και του Αριστοτέλη Ωνάση, μια απίστευτη πόλη με φαρδιές λεωφόρους, όπερα, εμπορικά κέντρα και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Η πόλη θυμίζει έντονα το Παρίσι, τη Βαρκελώνη, το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη και κάποιες στιγμές δεν θα ξέρουμε που βρισκόμαστε!  Μετά τις διατυπώσεις, μεταφορά στο ξενοδοχείο. Επίτηδες έχουμε μεριμνήσει να έχουμε τα δωμάτια για ξεκούραση, απαραίτητη μετά το πολύωρο ταξίδι μας. Το μεσημέρι θα ξεκινήσουμε την ξενάγηση μας, για να δούμε τη φημισμένη πλατεία Plaza de Mayo, τον Οβελίσκο, την Casa Rosada και το Palacio de Congreso. Θα διασχίσουμε τη Λεωφόρο 9ης Ιουλίου – τη φαρδύτερη λεωφόρο του Κόσμου – και θα καταλήξουμε στο San Telmo, τη γραφικότερη γωνιά της πόλης και στη συνοικία La Boca, με τα μικρά καφενεία, τα μαγαζιά με σουβενίρ και τα αυτοσχέδια υπαίθρια σόου με ταγκό. Το βράδυ, προαιρετική διασκέδαση για να απολαύσουμε ένα αυθεντικό θέαμα με αργεντίνικο ταγκό. Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ΗΜΕΡΑ 

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την Ουσουάϊα, το πιο μακρινό μέρος της αμερικανικής ηπείρου, στη Γη του Πυρός, τόπο μακρινό και απομονωμένο, όπου θα μπούμε στην ατμόσφαιρα των εξερευνήσεων των παγωμένων περιοχών του πλανήτη μας. Εδώ τα δάση εξαφανίζονται, κυριαρχεί η τούνδρα της Ανταρκτικής Ζώνης, που εννιά μήνες το χρόνο είναι σκεπασμένη με χιόνια. Εδώ είναι το κοντινότερο σημείο στην Ανταρκτική και από εδώ ξεκινούν τα παγοθραυστικά για τις αποστολές στην παγωμένη ήπειρο. Άφιξη και μεταφορά στην αποβάθρα για να ξεκινήσουμε την εκδρομή μας με σκάφος στα Στενά Μπίγκλ, με τις αποικίες θαλάσσιων θηλαστικών και τα εξωπραγματικά υποανταρκτικά τοπία. Επιστροφή στην Ουσουάϊα. Υπόλοιπος χρόνος ελεύθερος. Δείπνο και διανυκτέρευση.

4η ΗΜΕΡΑ 
Μετά το πρωινό, μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για το απομονωμένο Calafate της Παταγονίας, στα όρια του εθνικού δρυμού Los Glaciares, στους πρόποδες των Άνδεων και στα αρχέγονα παταγονικά τοπία. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Υπόλοιπος χρόνος ελεύθερος, για βόλτες στον κεντρικό δρόμο της πόλης, με τα καφέ, τα καταστήματα με σουβενίρ, δερμάτινα και είδη ορειβασίας. Διανυκτέρευση.

5η ΗΜΕΡΑ
Σήμερα θα γνωρίσουμε από κοντά τον εθνικό δρυμό Los Glaciares. Θα ακολουθήσουμε διαδρομές κατάφυτες κατά μήκος των Άνδεων και μέσα από καταπληκτικά τοπία θα επισκεφθούμε το διασημότερο απ’ όλους τους παγετώνες της Παταγονίας, τον περίφημο Perito Moreno, που κατακρημνίζεται μέσα στη λίμνη Αrgentino, σχηματίζοντας παγόβουνα. Το θέαμα είναι εξωπραγματικό και αποτελεί το αποκορύφωμα των επισκέψεων στην Αργεντινή. Μοναδική εμπειρία, η βόλτα με σκάφος στην παγωμένη λίμνη, δίπλα στους παγετώνες, που γκρεμίζονται σε παγόβουνα μέσα στα σκοτεινά νερά! Επιστρέφοντας στο Calafate, θα επισκεφτούμε τη σπηλιά Walichu, με ίχνη ζωής των πρώτων ανθρώπων που περπάτησαν αυτά τα εδάφη, αναζητώντας καταφύγιο κατά τις μετακινήσεις τους. Διανυκτέρευση.

6η ΗΜΕΡΑ
Άλλη μια συναρπαστική εμπειρία μας περιμένει σήμερα: Το πρωί θα ξεκινήσουμε για το Punta Bandera, όπου θα επιβιβαστούμε σε καταμαράν που θα μας φέρει στον παγετώνα Upsala, από τους μεγαλύτερους της Αμερικής. Το εντυπωσιακό φράγμα των παγόβουνων που αποσπώνται συνεχώς από τον παγετώνα, γεμίζει με παγόβουνα τη λίμνη, που εδώ έχει 800 μέτρα βάθος. Παράλληλα θα δούμε τους παγετώνες Seco, Heim και Spegazzini. Επιστροφή και μεταφορά στο απομονωμένο χωριό El Chalten. Διαδρομή μέσα από τις ακατοίκητες πάμπες της Παταγονίας. Άφιξη στο El Chalten, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

7η ΗΜΕΡΑ 
Νωρίς το πρωί, θα ξεκινήσουμε μία ελαφριά προαιρετική πεζοπορία, μέσα από τα Μαγγελανικά δάση, για να δούμε τη λίμνη Laguna Capri και αν μας το επιτρέψει ο καιρός, να δούμε και τους γρανιτένιους πύργους του Fitzroy, τη διασημότερη κορυφή της Αμερικανικής ηπείρου, που είναι σκοπός ζωής, για τους μεγαλύτερους ορειβάτες του πλανήτη. Η εμπειρία είναι μοναδική καθώς θα πεζοπορούμε κάτω από αιωνόβια δέντρα με συντροφιά τα σπάνια πουλιά της περιοχής, όπως τους περίφημους παπαγάλους της Παταγονίας που είναι προσαρμοσμένοι στα κρύα αυτά κλίματα. Το μεσημέρι, αναχώρηση για τη γειτονική Χιλή. Περνώντας τα σύνορα, το απόγευμα θα φτάσουμε στο Εθνικό Πάρκο Torres del Paine, ένα από τα ωραιότερα του Κόσμου και αναμφίβολα το ωραιότερο της Αμερικής, με απότομες κορυφές-πύργους, καταρράκτες, κατακόρυφες πλαγιές, παγετώνες, λίμνες και πλούσια πανίδα. Δύο ημέρες θα περάσουμε στον μαγικό αυτό τόπο. Θα τον γνωρίσουμε καλά και όσοι θέλουν μπορούν να κάνουν πεζοπορία σε κάποια από τα πολλά μονοπάτια, που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες εκπληκτικής ομορφιάς μέσα στη Φύση. Δεν είναι δυνατόν να κάνει κάποιος ένα τόσο μακρινό και ακριβό ταξίδι και να μη μείνει στο εκπληκτικό αυτό πάρκο, για να απολαύσει τις φωτεινές νύχτες και τα θεαματικά αρχιπελάγη με τους παγετώνες να κατακρημνίζονται, σχηματίζοντας παγόβουνα κρυστάλλινης διαύγειας.Τακτοποίηση στο lodge. Δείπνο και διανυκτέρευση.

8η ΗΜΕΡΑ 
Πρωινή περιήγηση του πάρκου, που για πολλούς είναι και ο μοναδικός λόγος για να έρθουν στην Παταγονία. Εδώ θα δούμε τα θεϊκά ορεινά τοπία, τα ορμητικά ποτάμια που αφρίζουν κατεβαίνοντας τις απότομες πλαγιές και τα στενόμακρα φιορδ. Πανοραμικοί παγετώνες και μυτερές σαν βελόνες κορυφές, λιβάδια και κοπάδια από γκουανάκο, παγόβουνα, καταρράκτες, απότομες πλαγιές και φαντασμαγορικές κοιλάδες που το θέαμα τους κόβει την ανάσα. Εδώ ζουν πολλά άγρια ζώα και πέρα από τα γκουανάκο, υπάρχουν  vicuna,  κόνδορες, αλλά και τα πούμα, τα τρομερά λιοντάρια των βουνών. Αφού περάσουμε από ορμητικά ποτάμια και πυκνά δάση που σκεπάζουν τις δυτικές πλαγιές των Άνδεων, θα επισκεφθούμε τη λίμνη Grey, με τα παγόβουνά της. Το απόγευμα αναχώρηση για το Puerto Natales, απομονωμένο λιμάνι στις Χιλιανές ακτές του Ειρηνικού. Στη διαδρομή μας, θα επισκεφθούμε τη σπηλιά του Μιλόδοντα, ένα πελώριο σπήλαιο, όπου βρέθηκαν απολιθώματα από την προϊστορική εποχή. Εδώ ζούσαν οι μιλόδοντες, ένα τεράστιο θηλαστικό της Εποχής των Παγετώνων, που σήμερα έχει εξαφανιστεί. Άφιξη στη μικρή πόλη Puerto Natales, το Λιμάνι των Χριστουγέννων, που ονομάστηκε έτσι, γιατί η περιοχή ανακαλύφθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα. Και να ήταν η μόνη “ποιητική” ονομασία… Κρατήστε την αναπνοή σας: Κόλπος της Τελευταίας Ελπίδας, Νήσος της Απομόνωσης, είναι μερικά από τα τοπωνύμια των μακρινών αυτών ακτών. Τοπωνύμια δοσμένα από απελπισμένους ναυτικούς που κατέληγαν εδώ, ανάμεσα στον εχθρικό ωκεανό και στις ανεξερεύνητες ακτές. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

9η ΗΜΕΡΑ 
Πρωινή επιβίβαση σε σκάφος για μία μοναδική εκδρομή στα φιορδ της Χιλής και στους παγετώνες Balmaceda και Serrano. Αφού περάσουμε το Στενό της Τελευταίας Ελπίδας, θα πλεύσουμε μέσα σε ένα από τα θεαματικότερα φιορδ του Κόσμου, με απότομες πλαγιές που χάνονται μέσα στα σύννεφα και θα δούμε καταρράκτες να πέφτουν από ιλιγγιώδη ύψη μέσα στη θάλασσα. Εδώ είναι η Χώρα των Φουέγκων, των φοβερών Ινδιάνων, που τα φαντάσματα τους στοιχειώνουν ακόμα τα αδιαπέραστα δάση. Κατά την διαδρομή μας, θα κάνουμε στάσεις και θα περπατήσουμε μέσα στο πυκνό νότιο δάσος, για να φτάσουμε στους παγετώνες. Επιστροφή και οδική μεταφορά στο γειτονικό Punta Arenas. Διανυκτέρευση.

10η ΗΜΕΡΑ
Πρωινή μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση βορειότερα, προς το Πουέρτο Μοντ. Άφιξη, επιβίβαση στο λεωφορείο και μεταφορά στο γειτονικό Angelmo. Μπαίνουμε σιγά-σιγά στην «Ελβετία της Νότιας Αμερικής», την περιοχή των λιμνών δηλαδή, μια ορεινή και δασωμένη περιοχή που διαμοιράζεται ανάμεσα στη Χιλή και την Αργεντινή. Θα συνεχίσουμε μέσα από κατάφυτες περιοχές για το Tenglo και το Peluco με προορισμό το Puerto Varas, στην όχθη μιας πανέμορφης λίμνης. Κατά τη διαδρομή μας θα δούμε τα περίφημα δάση των κεντρικών Άνδεων και θεαματικούς καταρράκτες. Άφιξη στο Puerto Varas, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

11η ΗΜΕΡΑ 
Μια υπέροχη διαδρομή μας περιμένει σήμερα στην περιοχή με τα εξαιρετικά τοπία και τις μικρές πόλεις που θυμίζουν έντονα την Ευρώπη: To πρωί, θα επισκεφτούμε το Petrohue και τη λίμνη Todos Los Santos. Φτάνοντας στο λιμάνι Peula θα συνεχίσουμε για τα σύνορα της Αργεντινής και θα μεταφερθούμε με σκάφος από το Puerto Blest, στη λίμνη Nahuel Huapi, μια από τις ωραιότερες λίμνες των Άνδεων. Λόγω της εξαιρετικής ωραιότητας των τοπίων της, η περιοχή προστατεύεται από την UNESCO. Άφιξη το απόγευμα στο κοσμοπολίτικο San Carlos de Bariloche. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

12η ΗΜΕΡΑ 
Πρωινή γνωριμία με το πανέμορφο Bariloche, κέντρο όλης της περιοχής. Από εδώ ξεκινούν ορειβατικά μονοπάτια μέσα στα πυκνά δάση των Άνδεων και εδώ έχουν τις βίλες τους και τα εξοχικά τους πολλοί πλούσιοι Αργεντίνοι και άλλοι νοτιοαμερικάνοι. Θα κινηθούμε κατά μήκος της λίμνης Nahuel Huapi και αφού κάνουμε μια επίσκεψη στην περιοχή Llao-Llao, θα δούμε την εκκλησία του Αγίου Εδουάρδου. Στη συνέχεια θα ανεβούμε στην κορυφή Campanario για να θαυμάσουμε τη μεγαλειώδη θέα. Τέλος, θα πάμε στο μικρό χωριό Playa Bonita. Το απόγευμα, μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για το Μπουένος Άιρες. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Υπόλοιπος χρόνος ελεύθερος για τις τελευταίες βόλτες και αγορές, ή επίσκεψη σε μια από τις πολλές parillas της πόλης, για να γευθείτε την τοπική κουζίνα, που είναι πασίγνωστη για τα τεράστια φιλέτα της! Πραγματικά, αν δεν δοκιμάσετε ένα από τα ψημένα στα κάρβουνα γιγαντιαία αργεντίνικα φιλέτα, δεν έχετε δοκιμάσει τίποτα! Διανυκτέρευση.

13η & 14η ΗΜΕΡΑ
Μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής. Άφιξη στην Αθήνα/Θεσσαλονίκη, αργά το απόγευμα της 14ης ημέρας.

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ & ΔΙΑΡΚΕΙΑ

11 – 24 Μαρ

Από Θεσσαλονίκη
Από Αθήνα
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Aεροπορικά εισιτήρια
 • Oδικές μεταφορές
 • Ξενοδοχεία 4*
 • Lodge στα πάρκα
 • Ημιδιατροφή
 • Eίσοδοι μουσείων, μνημείων & εθνικών πάρκων
 • Φόροι εθνικών πάρκων
 • Εκδρομή με σκάφος στα Στενά του Μπηγκλ
 • Εκδρομή με σκάφος στο φιορδ της Τελευταίας Ελπίδας
 • Aρχηγός από την Ελλάδα
 • Επίσημοι ξεναγοί
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Ασφάλεια ιατρικής κάλυψης
 • Έντυπα
 • Αχθοφορικά
 • Φ.Π.A.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Φόροι αεροδρομίων
 • Επίναυλοι καυσίμων
 • Φιλοδωρήματα οδηγών & ξεναγών
 • Έξτρα γεύματα
 • Προσωπικά έξοδα, ποτά, τηλεφωνήματα κλπ
 • Οτιδήποτε προαιρετικό